Спеціальність 8.05130111 «Хімічна технологія харчових добавок та косметичних засобів»

Кваліфікація, що присвоюється: 
магістр за спеціальностю 8.05130111 «Хімічна технологія харчових добавок та косметичних засобів»
Рівень кваліфікації: 
Магістр
Спеціальні вимоги до зарахування: 
Немає, зарахування проводиться на загальних умовах вступу
Спеціальні положення про визнання попереднього навчання (формального, неформального, неофіційного): 
Немає
Профіль програми: 
Студенти спеціальності «Хімічна технологія харчових добавок та косметичних засобів» отримують необхідні знання, вміння та навички, які необхідні для виконання виробничих функцій та типових задач діяльності в хімічній та харчовій промисловостях.
Загальний обсяг навчальної програми — 90 кредитів ЄКТС, в т.ч.: модулі соціально-гуманітарного блоку — 7 кр., модулі професійної та практичної підготовки — 83 кр.
Ключові результати навчання: 
  1. Знання з предметної області:
    • базові уявлення про структуру, управління та оптимізацію технологічного процесу, підбір, розрахунок та ефективність витрат матеріалів;
    • принципи розробки технологічних схем та планування робіт, вибору обладнання та інструментальних засобів виробничого процесу;
    • основи експлуатації обладнання та автоматизованих систем керування технологічними процесами;
    • планування технологічного процесу виробництва;
    • методи розрахунків складів та окремих видів обладнання на дільниці;
    • коректування технологічного режиму і рецептур в залежності від наявності та якості сировини;
    • вдосконалення технологічних процесів;
    • принципи розрахунку сировини та готової продукції;
    • методи контролю дотримання технологічних режимів і регламентів;
    • розробка технологічної документації.
  2. Когнітивні уміння та навички з предметної області
    • здатність використовувати професійно-профільовані знання й практичні навички з фундаментальних дисциплін у технологічних процесах;
    • здатність застосовувати знання та розуміння для розв’язання якісних та кількісних задач;
    • уміння вносити зміни в асортимент готової продукції, технологічний режим;
    • навички ведення первинної облікової документації;
    • здатність до оцінювання, інтерпретації та синтезу інформації і даних результатів аналізів для забезпечення нормального технологічного процесу;
    • уміння застосовувати наукові знання для впровадження у виробництво прогресивних технологій.
  3. Практичні навички з предметної області
    • навички розробки та організації технологічного режиму виробництва;
    • уміння вносити корективи в технологічний режим виробництва и в залежності від наявності та якості сировини;
    • навички роботи у виробничо-технічній лабораторії;
    • навички раціонального використання сировини, обладнання і пристроїв у виробництві;
    • уміння впроваджувати технічні завдання на реконструкцію обладнання і пристроїв у виробництво.
  4. Загальні уміння та навички
    • здатність враховувати основні економічні закони, екологічні принципи та застосовувати елементи соціокультурної компетенції;
    • уміння враховувати процеси соціально-політичної історії України, правові засади та етичні норми у виробничій або соціальній діяльності;
    • обчислювальні навички;
    • здатність застосовувати знання на практиці;
    • здатність до самонавчання та продовження професійного розвитку;
    • навички спілкування, включаючи усну та письмову комунікацію українською мовою та принаймні однією із поширених європейських мов;
    • навички взаємодії із іншими людьми, уміння роботи в групах;
    • уміння організації власної діяльності та ефективного управління часом.
Професійні профілі випускників з прикладами: 
Фахівець здатний виконувати таку професійну роботу (за ДК 003-95):
  • керівник виробничих підрозділів у промисловості;
  • керівник малого підприємства без апарату управління в промисловості;
  • Фахівець може займати первинні посади:
  • майстра зміни;
  • майстра дільниці;
  • начальника дільниці;
  • лаборанта (хімічні та фізичні дослідження);
  • техніка-лаборанта (хімічні та фізичні дослідження);
  • техніка-технолога;
  • техніка-лаборанта (хімічне виробництво);
  • техніка з електрохімічного захисту;
  • технолога.
Доступ до подальшого навчання: 
Навчання у аспірантурі на конкурсній основі (навчання на третьому циклі вищої освіти (рівень — кандидат наук).
Положення про екзамени, оцінювання і оцінки: 
Тимчасове положення про оцінювання знань та визначення рейтингу студентів у кредитно-модульній системі організації навчального процесу.
Вимоги до випуску: 
завершена навчальна програма обсягом 150 кредитів, успішно захищена магістерська кваліфікаційна робота
Форма навчання: 
Денна
Директор програми: 
кандидат хімічних наук, доцент Панченко Юрій Васильович